onsdag 12 juni 2013

Gören portarna höga och dörrarna vida

Just nu är Kulturmiljö Halland i Varberg och utför en arkeologisk undersökning i samband med ombyggnationen av Varbergs fästning. Den här gången är det utrymmet mellan fästningens västra och norra länga där entré och hiss ska placeras som undersöks.
               Borggården. Området som undersöks finns innanför byggnadsställningen till höger i bilden.
I det kilformade utrymmet har nu betonggolvets avlägsnats och innan hisschaktet grävs har vi fått möjlighet att undersöka resterna av den grundmur som tittade fram i den provgrop jag skrev om i ett tidigare blogginlägg. När nu en större yta tagits upp kom fler stora stenar fram utav muren. Vad vi nu har kunna sluta oss till är att det är resterna av en rejäl grundmur till den västra längan som stenarna tillhör.
 Resterna av den grundmur till västra längan syns i vänstra delen av bilden.
 En provgrop i trapphuset i södra delen av västra längan har också undersökts vid detta tillfälle, men där påträffades inga äldre lämningar.
Trots ombyggnationen bedriver Hallands kulturhistoriska museum verksamhet i fästningen som vanligt. Utställningar visas under tiden i Kungens stall och det hålls dramatiserade visningar i den fantastiska miljön hela sommaren. För program och info: http://www.hkm.varberg.se/
Anders och jag hade turen att hamna i en guidning för en skolklass i går när vi åt lunch ute i solen på fästningskrönet. Att både få njuta av den härliga utsikten och få Wardbergets äldsta historia berättad på ett inlevelsefullt och spännande sätt, det är grejer det! Besök Varbergs fästning i sommar! Platsen är magisk och inte ens en ombyggnation kan störa historiens vingslag.
                                                 Sommaren är här. Utsikt uppe vid fästningens norra länga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.